Gènere i Tecnologia: un cicle d’esdeveniments sobre dona i tecnologia

“El gènere és una de les variables més rellevants a l’hora d’explicar els retrassos en la incorporació al món de les tecnologies i, indubtablement, l’ús d’internet. Les diferències d’accés entre homes i dones es dónen en totes les soceitats actuals, tant en contextos d’economies avançades com d’economies en desenvolupament. La preocupació per les diferències de gènere en l’ús d’ordinadors i internet és creixent.” (Cecilia Castaño en Mujeres en Red)

Segons dades de l’INE el 2011, el 54% de les matrícules inversitàries totals a Espanya eren de dones, mentre que en les carreres tècniques la seva presència es redueix al 28.4%. En el que es refereix a llocs de treball, segons l’enquesta elaborada el 2013 per Accenture -una consultoria de gestió i tecnologia-, el nombre de dones treballant en informàtica era tan sols del 25%, a diferència del 35-40% de la dècada dels 80. Aquestes dades no són gaire optimistes, però evidentment no es tracta de que les dones tinguin o no menor interès en aquest tipus de carreres, sinó de l’existència d’un sostre de vidre format per estereotips i rols de gènere, entre d’altres, que coarta asimètricament el desenvolupament professional de les dones. Això té algunes repercusions fàcils de veure: en ser la majoria que dissenya i desenvolupa homes, la representació del punt de vista masculí en el producte final està sobrerepresentada.

Des de Civic Lab Barcelona (CLB) considerem que aquest fenòmen no és nou i que es reprodueix de forma similar en la major part de països veïns i a les amèriques. Per aquest motiu creiem que és important que les ciutadanes i ciutadans prenguin conciència del problema i poguem, entre totes, posar-nos mans a l’obre per solucionar-ho.

Així, el passat mes de Juliol va tenir lloc un taller organitzat per OuiShare que va comptar amb la col.laboració de CLB, Barcelona Activa, Barcola i Procomuns, que va inaugurar un projecte en el que pretenem que CLB prenguin una part proactiva i que comença a palpar-se: el primer cicle d’esdeveniments sobre Gènere i Tecnologia. Aquest taller va comptar amb la participació de Lulú V. Barrera, del col.lectiu mexicà Luchadoras, presentant-nos el projecte Take Back the Tech.

Tant la Lulú com el resultat del taller ens van donar les línies sobre les que treballar per al nostre projecte. Vam poder constatar les necessitats i inquietuds d’aquest primerra comunitat de gènere i tecnologia de Barcelona. La Virgina d’Autentika, va poder el.laborar un primer esboç amb els aspectes i temàtiques més destacades i recurrents per poder començar-hi a treballar.

Durant el mes d’Agost hem estat treballant en dissenyar un full de ruta amb el que pensem que pot ser aquest projecte. Així doncs, la idea del projecte és llançar un cicle d’esdeveniments pilot (xerrades, taules rodones i conferències) per un costat, i tallers per posar en pràctica la informació aconseguida en aquests primers actes. A través dels talles volem crear grups de treball i organitzar una plataforma digital per empoderar a la ciutadania de qualsevol punt del món -ja que no totes tenim la sort de viure en una ciutat internacional com Barcelona- per prendre conciència i tractar d’influuir en els poders públics sobre temes de desigualtat de gènere.

Considerem que hi ha temes que són de vital importància i que desgraciàdament, encara hem de seguir lluitant per aconseguir una societat on el gènere, entre d’altres, no sigui un impediment per a res ni ningú. Aspectes com els estereotips, els rols de gènere i els sostres de cristall, la violència a la xarxa, el rol dels mitjans de comunicació o la desigualtat digital per gènere són temes sobre els que volem treballar i que ens guiaran aquest cicle.
Des d’una plataforma cívic i col.laborativa com volem que sigui CLB i tan en connexió amb la tecnologia, iniciar un projecte de focalitzat en temes gènere i tecnologia és un pas important. Volem generar un espai i eines necessàries per l’empoderament de la societat en qualsevol dels seus àmbits i en especial en la lluita contra aquest tipus de desigualtats. Hi ha qui es comforma amb la igualtat orgànica davant la llei. Nosaltres creiem que cal anar més enllà per garantir que ningú tingui majors obstacles per conseguir les seves metes que les un vulgui posar-se. Per això creiem que hem de ser nosaltres, la societat civil, els que ens posem a liderar aquest moviment, i a través d’iniciatives com aquesta les fem conèixer als nostres representants polítics.Gènere i Tecnologis és doncs, un esforç específic de CLB, OuiShare i Autentika per llançar aquestes iniciatives relacionades amb la Tecnologia Cívic de lluita contra la desigualtat de gènere i les superestructures patriarcals.

Si vols unir-te posa’t en contacte amb nosaltres a: civiclabbcn@gmail.com o irune.95@gmail.com. ¡T’esperem!

Irune Ariño (Projects Manager)